Держпродспоживслужба застерегає - отруєння грибами смертельно небезпечне!

Держпродспоживслужба застерегає - отруєння грибами смертельно небезпечне!

На Вінниччині вже зареєстровано 2 випадки отруєння грибами, постраждало 3 людини.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  • Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне: 

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
  • Остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька (не меньше 3-х) разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
  • Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю;
  • Ніколи не застосовуйте “домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • Негайно викликайте “швидку допомогу”;
  • До її приїзду промийте шлунок 1-2 л. розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму;
  • Пийте багато рідини;
  • Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
  • Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм;
  • Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Leave a reply