Холера, як себе захистити

В м. Миколаїв при проведенні планового лабораторного моніторингу води відкритих водойм на наявність збудників інфекцій,  у пробі води з річки Інгул виділено збудника холери. Враховуючи водне сполучення річок, існує загроза зараження  холерним вібріоном р.Південний Буг, що протікає через Вінницьку область.

Холера – гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту, порушенням водно-сольового обміну і зневодненням організму; відноситься до карантинних інфекцій. Збудником холери є холерний ембріон. У довкіллі зберігає здатність досить довго, у воді відкритих водойм – декілька місяців, добре розмножується в молоці (не кислому), м’ясі, у воді. Мікроби можуть тривалий час перебувати в рибі, молюсках, креветках, крабах, добре переносять низьку температуру, можуть  зимувати в замерзлих водоймах, тривалий час зберігаються  в прибережних водах річок та морів  Холерні ембріони швидко гинуть під дією сонячного проміння, висушувані, кислому середовищі, при нагрівання (при кип’ятінні гинуть відразу), дуже чутливі до кислого середовища.

Найчастіше зараження відбувається через воду відкритих водойм, рибні продукти ( свіжі чи малосолені). Факторами передачі можуть бути молоко, молокопродукти, м’ясо, кондитерські вироби, а також овочі та фрукти, які поливали водою відкритих водойм забрудненою холерним ембріоном.

Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій ембріонів.

Зараження холерою здорової людини відбувається фекально-оральним шляхом, супроводжується розвитком ураження виключно тонкого відділу кишечника, що проявляється у вигляді водянистої діареї, нестримної блювоти, наростаючої втрати організмом рідини і при відсутності своєчасного медикаментозного лікування настає смерть.

Профілактичні заходи:

– використовувати для пиття перекип’ячену воду;

– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;

– не використовувати для пиття. приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання ( річок, озер, підземних джерел, поверхневих водойм). Для пиття та приготування їжі використовувати воду з централізованих джерел водопостачання, бутильовану воду;

– перед приготування або вживанням їжі мити руки з милом;

– обов’язково мити руки після відвідування туалету;

– для купання та відпочинку користуватися тільки офіційно відкритими пляжами;               

При появі симптомів захворювання не займайтеся самолікуванням, слід негайно звернутися до лікаря!

Leave a reply