Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Іллінецьке районне управління  Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці;
  • Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
  • НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
  • При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно промити питною водою;
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо;
  • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
  • Обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
  • При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
  • Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу;
  • При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

Пам’ятайте – тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями!

Leave a reply